Съвети

8 ползи от лененото семе, за които може би не знаете

8 ползи от лененото семе, за които може би не знаете
Златистите семена на лена са истинско находище на полезни вещества. Освен фибрите и полиненаситените мастните киселини в състава на лена се съдържат и витамините A, C, E, минералите калий, магнезий, цинк, желязо, калций, както и незаменимите за организма аминокиселини и антиоксиданти.


Вижте как влияе консумацията на ленено семе и какви са ползите от нея

1. Спомага за отслабването: благодарение на голямото количество разтворими и неразтворими фибри.


2. Здрава кожа и коса – полезните полиненаситени мазнини и витамините А, Е и С спомагат за лъскава грива и блестяща кожа със здравословен тен.


3. Бори се с рака – антиоксидантите, съдържащи се в лененото семе, наречени лигнани, спомагат битката на организма с някои видове рак, включително рака на дебелото черво и на гърдата.


4. Грижи се за сърцето ни: значителното количество омега-3 мастни киселини от състава на лененото семе са важни за правилното функциониране на нашето сърце.


5. Сбогом, топли вълни! – научно доказано е, че редовната консумация на лененото семе намалява страничните симптомите при менопауза и подобрява качеството на живот на жените в тази възраст.


6. Намалява холестерола – благодарение на високото съдържание на неразтворими фибри лененото семе деликатно регулира нивата на лошия холестерол в организма.


7. Подходящо е за активно спортуващи – висококачествените растителни протеини, включително съдържащите се в лененото семе 9 от незменимите аминокиселини, обогатява хранителния режим на всички, които се потят във фитнес залата.


Препоръчителната дневна доза за ежедневната консумация на ленено семе е 1-2 лъжици. Най-добре е да се хапва прясно смляно, добавено към салата, сок или кисело мляко, а също и като добавка към брашно при различни видове печива, например: хрупкави крекери, веган майонеза, зелени палачинки и много други.
ЗЪРНА И СЕМЕНА