Съвети

Амарантът като култура

Амарантът като култура
Амарант(Amaranthus) представлява едногодишно растение, близък родственик на срещащите се по нашите земи различни видове щир. Листата му са ярко обагрени в огнени цветове като пурпурночервено и оранжево. Смята се, че родината му е Америка, където през вековете е бил основна храна на древните ацтеки, които го наричали „неугасващото цвете“.

След откриването на Америка отглеждането на амарант е забранено, тъй като европейците се ужасяват от езическите ритуали с негово участие.

През втората половина на ХХ век, се възобновяват процесите на отглеждане на амарант.

Амарант е богат на протеини, съдържа всички незаменими аминокиселини, като количеството на лизин е три пъти по-високо от това на другите зърнени култури. Амарант е богат и на сяросъдържащи аминокиселини, които са особено важни за правилното функциониране на черния дроб. Съдържа витамини от групата В, витамин Е, магнезий, фосфор, калций, желязо и фибри.

И не на последно място, амарантът не съдържа глутен.

Амарантът се приготвя лесно, като се вари подобно на ориза в съотношение 1 част амарант към 2-3 чаши течност. Подходящ е за гарнитура към месо, за добавка към салата или за плънка на зеленчуци.

Смелен се използва за приготвяне на сладкиши и като добавка към безглутенови брашна.

Все по-голяма популярност придобива и древната мексиканска рецепта за пуканки „алегрия“, в превод „щастие“
ЗЪРНА И СЕМЕНА