Съвети

Интересната история на мюслито

Интересната история на мюслито
Мюслито е една от най-предпочитаните и познати закуски, но знаем ли каква е историята му?


Името мюслипроизлиза от немската дума „mus“, което означава каша, пюре.


В началото на миналия век, в далечната 1900 г, швейцарският лекар Бирхер – Бенер, изследвайки процеса на възстановяване на своите пациенти, установил ползата от пълноценното хранене с овесени ядки, семена и плодове.


Веднъж, разхождайки се из Алпите, лекарят срещнал пастир, който го почерпил вкусна млечно-зърнена каша с овесени ядки и горски плодове по рецепта на своя дядо.


Закуската толкова се харесала на д-р Бирхер, че той решил да я приложи в своята лекарска практика и започнал да я предлага на пациентите си.


Така мюслито добило популярност като вкусна и здравословна храна.


И днес кашата на швейцарския лекар е любима и предпочитана закуска. Рецептата се развива във всякакви вкусове и комбинации. Към класическата основа на мюслито - овесените ядките - добавяме пшеничени или ечемичени ядки, чиа, кокос, ленено семе, годжи бери или късчета шоколад. Вариантите са толкова разнообразни, колкото са и вкусовете на хората.


Най-важното е, че всеки може да приготви правилната рецепта за себе си и да се възползва на хранителната сила на вкусната закуска, наречена мюсли.
МЮСЛИ