Съвети

Как да си приготвим кълнове от ленено семе?

Как да си приготвим кълнове от ленено семе?
Наричани “носители на живот”, кълновете са една от най-лесно усвояемите и пълноценни храни, достъпни за съвременния човек. При разпукването на твърдата несмилаема обвивка на семенцата започва мощен енергиен процес, при който рязко се увеличава съдържанието на витамини, минерали, антиоксиданти и аминокиселини. Покълналите семена съдържат в пъти повече ензими от зеленчуците.А най-хубавото е, че отглеждането на кълнове у дома е лесно и достъпно. Кълнове може да приготвите от различни варива и семена, но ние ви препоръчваме да опитате семенцата на лена.Активирано чрез покълване, лененото семе ще ви дари с безценен заряд от полиненаситени омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамин А, Е и С, антиоксиданти и фибри.За да приготвите кълнове от ленено семе, имате нужда от пълнозърнесто ленено сем, чист стъклен буркан, марля или тензух, ластик и преварена вода.Начин на приготвяне в 5 лесни стъпки:  1. Измийте около 100 г ленено семе La Garone.
  2. Изсипете го в чист буркан (най-добре стерилизиран) и залейте с около 100 мл охладена преварена вода.
  3. Покрийте буркана с марля, като я закрепите с ластик.
  4. След 12 часа измийте семената под течаща вода, като отстраните образувалата се слуз. Отцедете внимателно.
  5. Оставете буркана на тъмно, покрит с марлята, и повтаряйте промиването по два пъти на ден, като внимавате да прибирате семенцата добре отцедени.
  6. След няколко дни ще имате готови кълнове. Съхранявайте кълновете в хладилник до 2-3 дни. Приберете ги поне 10 часа след последното промиване, като внимавате да са добре отцедени.Съветваме ви да консумирате кълновете след лека термична обработка.
ЗЪРНА И СЕМЕНА