Съвети

Киноата като култура

Киноата като култура
Неслучайно 2013 г. бе обявена за Международна година на киноата от Организацията по храните и земеделието към ЮНЕСКО. Тази южноамериканска суперхрана има изключителни хранителни качества, адаптира се към различни агроекологични условия и се смята за едно от основните средства в борбата със глад и недохранването в световен мащаб.


В България доскоро това беше чужда дума в кулинарния речник, но богатите хранителни качества на киноата бързо я превърнаха в актуална и модерна съставка на много рецепти.


Макар да се възприема като част от зърнените култури, тя е по-близка до спанака и цвеклото. Листата на растението може да се използват за салата, но най-често ще откриете киноа под формата на семена или брашно. На външен вид прилича на кус-кус, но е много по-полезна. В родината на растението – Южна Америка – то се използва не само за храна, но и като лекарство за облекчаване на болки и зарастване на рани. Става дори за производството на алкохолна напитка, подобна на бирата.


Киноата е по-богата на белтъчини от ориза, просото и пшеницата. Също като елдата, и киноата съдържа всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, витамини от групата В, витамин Е, желязо, калций и магнезий.


По хранителни качества киноата се доближава до млякото, а половин чаша киноа осигурява на децата цялото необходимо количество протеини за деня.


Използва се за приготвяне на гарнитури, добавка към салати, супи, хлябове, кълнове.


Препоръчва се да се вари в съотношение 1 част киноа към 2-3 чаши течност за около 15-20 мин.
ЗЪРНА И СЕМЕНА