Рецепти
Пуканки от амарант Алегрия от Диана Шингарова
ЗЪРНА И СЕМЕНА

Пуканки от амарант Алегрия от Диана Шингарова

Пуканките от амарант са личното ми откритие за сезона. Толкова малки, толкова вкусни и с толкова много приложения! Синът ми, който е на почти 2 годинки, направо ги обожава. Добри са върху мюсли, кисело мляко, в различни сурови барчета и хитовия десерт с името „Алегрия“. За тези, които като мен са гледали гостувалия и у нас спектакъл на „Цирк дьо Солей“ със същото наименование със значение „радост“, десертът носи подобна радост, наслада и еуфория за сетивата. С други думи, цветна палитра от вкусове, която може да превърне един миг в сладка вечност.

Продукти


По желание добавете шепа семена и микс сушени плодове – 2 супени лъжици слънчогледови семки, 2 супени лъжици тиквени семки, 2 супени лъжици стафиди, 2 супени лъжици сушени череши.

Може да приготвите и солен вариант на пуканките, като добавите сол и сушени билки по желание.

Приготвяне

  1. Загрейте дълбок незалепващ тиган на средно висока температура. Тествайте температурата, като капнете няколко капки вода. Ако тя се изпарява веднага, това е идеалната температура за вашите пуканки.
  2. Сложете 1 супена лъжица амарант La Garone, разбърквайте постоянно, готови са след около 15-20 секунди. Прехвърлете готовите пуканки в купа и повторете действието с останалия амарант. Не се отчайвайте, ако първите няколко дози са неуспешни, т.е. прегорят или не се изпукат докрай. С малко повече опит и упорство ще постигнете желания резултат. Пуканките от амарант може да съхранявате в плътно затварящ се стъклен съд в хладилника или в килера за 4-6 седмици.

„Алегрия“ пригответе, като карамелизирате кленовия сироп и смесите с пуканките и семената. Разстелете получената смес върху хартия за печене и изравнете повърхността с шпатула или лъжица. Като се охлади, нарежете на блокчета или начупете с ръце.